DIGITÁLIS IDENTITÁS A KÜRT AKADÉMIÁN
2012. június 03. írta: Digitális Identitás

DIGITÁLIS IDENTITÁS A KÜRT AKADÉMIÁN


A digitális identitás a Kürt Akadémia Networks képzésének témájává is vált. Az alábbiakban a képzés Netharsona című blogjáról emeljük át az összefoglalót Sólyom Anna tollából.

Dr. Fehér Katalin azzal az egyszerűnek tűnő kérdéssel indított, hogy vajon rákerestünk-e már magunkra a digitális univerzumban. Bizony. Jó kérdés... így azt a feladatot kaptuk, hogy mindenki keressen rá a mellette ülőre. Jól látható volt így, hogy mennyire kontrolláltak a közösségi oldalak láthatóságai, illetve egészen pontosan az, hogy milyen digitális nyomot hagyunk magunk után. Ugyanis ezeket a nyomokat a legnehezebb eltüntetni, már ha egyáltalán lehetséges. A digitális valónkat pedig ugyanúgy el kell készíteni, mint ahogy reggelente nap mint nap gatyába rázzuk magunkat. Érdemes például megkérdezni magunkat, hogy a webes fotóim vajon tíz év múlva is azt fogják-e tükrözni, amit magamról mutatni akarok. Egyik legfontosabb tanácsa az volt, hogy döntsük el, mikor kik vagyunk, és mikor kinek akarunk látszani. Az, hogy mit látnak rólunk a weben, különböző kontextusokba kerülve mást és mást jelenthet, így erősen ajánlott figyelni arra, hogy miket töltünk fel magunkról.
Másfelől, ezeket a digitális nyomokat nagyon nehéz eltüntetni. Példának felhozta az újságíró
 Evan Ratliff estét, aki megpróbált eltűnni a valóságban és a digitális világból is. Sem mobiltelefont, sem bankkártyát, sem internetet nem használt, hogy rejtve maradhasson. Hiába ügyelt azonban arra, hogy ne hagyjon nyomakt, korábbi online viselkedéséből valamennyire rekonstruálták, hogy merre járhat - így tudta meg ő is, hogy mennyi információt gyűjtöttek össze róla a digitális valóságban. Végül feladta magát, és enyhén paranoiás lett  - nem olvastam utána, de remélem már kigyógyult belőle.
Tehát a fő kérdés az, hogy mennyire tudunk láthatatlanok lenni - akkor, ha akarunk? Akarjuk-e hogy felismerjenek? Egy kortárs művész,
 Hasan Elahi, aki bár amerikai állampolgár származása miatt gyanúba keveredett az ikertornyok pusztulásakor, egyenesen névjegyévé és művészete élő részévé tette az állandó posztolást, blogolást, twitterezést, check-in-t, fotózást, stb. Még a TED-talks-on is beszél erről. Egyszóval többféle hozzáállás van, a fontos az, hogy ne menjünk el mellette, és figyeljünk arra, hogy mi kerül ki a webre rólunk. Ha ez számít nekünk. Ugyanis, állítja Katalin, "Aki maximalista az életben, az a neten is az, aki laza életet él, a neten még lazább".


Az előadást követően Pöltl Ákos, Toldi György és Siska Mátyás kapcsolódott a témához a social PR, az internetbiztonság és a kríziskommunikáció eseteivel. További részletek: http://netharsona.blogspot.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalisidentitas.blog.hu/api/trackback/id/tr904563684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása