Bodor Miklós: Mi magunk leszünk a Google Street View új közvetítő autói?
2013. március 11. írta: Digitális Identitás

Bodor Miklós: Mi magunk leszünk a Google Street View új közvetítő autói?

A Google OK Glass körüli kommunikáció elég érdekes, és itt nem a vállalat saját kommunikációjára gondolok, hanem arra, amit a közönség, a majdani felhasználók és a média generál úgy összességében. Ami egyértelmű: vannak trendi funkciók, mennyi az idő, a hőmérséklet, merre kell menni, meg lesz számos Google-üzlet is, mint az Apple-nek, és a Facebook-ra mindenki ki fogja posztolni a képeket, videókat, amiket a saját szemszögéből rögzít (zárójelben egy kérdés: ha olyan nagyon okés a Google+, akkor miért is a Facebook-kal lesz a nagy együttműködés? Ja, ha Sergey Brin a Zuckerberggel való beszélgetésekor a saját nevelésű Google+ névre keresztelt közösségi hálózata alól rúgja ki a széket: “I’m not a social media expert”).

A lényeg, hogy ez a sok „szupi”, „cuki” Google Ok Glass funkció nagyon merész és izgalmas. De!

0926_google-glasses-brin_380x278.jpgMiért nem arról van szó úgy nagy általánosságban, hogy hol is vannak a személyiségi jogok? Gondoljunk csak arra, mennyi botrány, tárgyalás, szerződéskötés előzte meg az egyes országokban, hogy legyen, vagy épp ne legyen Google Street View. Itt pedig a Google (talán a Facebookal és ki tudja még a háttérben milyen vállalattal/intézménnyel) épp arra készül, hogy mindenkiből egy kis Google Street View autót csináljon. A Google amúgy is dolgozott a magától működő autón is (kormányzati illetve lokális törvényi támogatás mellett), hát úgy néz ki, ez most sikerült is nekik. Az új „autó”, ez a Google OK Glass nevű, majd szépen mindent és mindenkit lefényképez, levideóz, ha kell, ha nem. Ha szeretnénk, ha nem szeretnénk. Majd kitörli egy program az arcunkat? Nem valószínű. Ellenben a mobil mellett, vagy később inkább ahelyett lesz egy olyan eszközünk, ami immáron nem csak azt rögzíti, hogy centire pontosan merre jártunk és kivel-mikor-mit beszéltünk, de azt is, hogy mit láttunk éppen ekkor. Sőt, ha beépítenek, ne adj’ Isten, mi magunk letöltünk rá egy szemmozgás követő megoldást, akkor aztán már tényleg nem lesz semmink, ami ne lenne digitálisan rögzítve. 2011-ben mellesleg már el is készítettek egy androidos (Google! platform) szoftvert, ami a telefonok elülső kamerájával követi a felhasználó szemeinek a mozgását, és lehetővé teszi a készülék irányítását. Nehogy aztán a végén a készülék irányítson minket!  Vagy már le is maradtam? Egyelőre, ha pontosak az információim, a Google OK Glass-t hanggal lehet majd irányítani, de mint láthatjuk, a technika már készen áll a szemmel való irányításra is, és ami ennél sokkal fontosabb, arra, hogy minden apró rezzenésünket, melyekről lehet, hogy nem is tudunk, szintén eltárolják.

És elemezzék. És felhasználják, ki tudja mire. Ez olyan, mint amikor a Gmail-ben írt magánleveleink mellett megjelennek a célzott hirdetések. Ez a jobbik eset. Aztán van a másik, amikor a kormány nézeget ezt-azt. Az amerikai. Úgy globálisan a karosszékéből. Biztos olyan buta a kínai kormány (jelenleg 2. a GPD rangsor listában), hogy mindenáron ellenkezik pl. a Google kínai térnyerése ellen? 

74784_300x374-300x336.jpgDe a lényeg, hogy működik egy nagyon ügyes gépezet (amiben a Google egy alkatrész csupán) és ez bizony nem személyiségi jogi kérdéseket feszeget, amik pedig teljesen kézenfekvőek lennének egy ilyen új termék bevezetése kapcsán. Inkább azt a kérdést generálja és generáltatja (mi magunk is úgy állunk már a kérdésfeltevéshez, mintha nem is lenne identitásunk, mintha a digitális világ ezt egyszerűen eltörölte volna), hogy hordani fogják-e az emberek, illetve mi magunk ezt a Google OK Glass-t, nem lesz-e ciki felvenni egy ilyen "renitens" kiegészítőt. Mindannyian tudjuk, hogy a mobiltelefonokkal rohangáló, ego-emberek is nagyon gyorsan jó kommunikációt csináltak az érintett termékcsoportnak, miért lenne ez másképpen egy laza, sci-fibe illő szemüveggel? És egy országok észre sem veszik, hogy épp csatlakoznak ehhez a törvényeikkel a lassú reagálással. Ok, a franciák meg a németek néha kicsit megnehezítik a dolgot.

A kommunikáció sajnos zseniális. Van mit tanulni! Le a szemüveggel előttük. De tényleg.

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalisidentitas.blog.hu/api/trackback/id/tr805128695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása