Digitális intim szféránk
2013. február 05. írta: Digitális Identitás

Digitális intim szféránk

írta: Vasvári Zsombor

Digitális identitásunknak (csakúgy, mint valódi személyiségünknek) van egy intim szférája. Ahova csak azokat szeretnénk beengedni, akik valamiért közel állnak hozzánk, akiket jól ismerünk, s akik ismernek minket. Az intim szféránk ugyanakkor - csakúgy mint fizikai intim szférára való igényünk - kultúránként változó. Erről szól mai bejegyzésünk.

 crowd50.jpg

 

Az európai utazó, aki már utazott a tokiói metrón, vagy próbált felszállni Indiában egy vonatra, pontosan tudja, hogy mit jelent a személyiségünk intim szférája fogalom. Amikor szemtől szemben álltam egy vadidegen emberrel, úgy, hogy a tömeg egymásnak préselt minket, s arcunkat csak 10 centi választotta el egymástól, én bizony kényelmetlenül éreztem magam. Ő láthatóan csöppet sem volt zavarban, neki egy ilyen "face to face" szituáció teljesen természetes volt.

Digitális intim szféráink is kultúránként különböznek

 

Ugyanígy furcsa volt, mikor az Egyesült Államokban az első mobiltelefonomat vásároltam, s az eladó megkérdezte, milyen vallású vagyok. Neki ez csak egy egyszerű adat, ami az adatlapján digitális identitásom adattestét képzi majd, s aminek a segítségével a központi szoftver a megfelelő időpontban fog nekem boldog Karácsonyt vagy éppen Hanukát kívánni. És ezt csak azért kérdezte, hogy a cégüknél otthonosabbnak érezzem magam. Mégis európaiként nagyon furcsa érzés volt, hogy egy nagy szervezet egy világvégén lévő szerverparkjának egyik merevlemezének néhány bitje azt fogja tárolni, hogy mikor és hogyan imádkozom Istenhez (s egyáltalán melyik Istenről is van szó...). Akarom, hogy minden rendszergazda tudjon erről? Persze miért is nézne bele? Neki én csak egy szám és néhány bit vagyok.

imagesCAD5Y1HI.jpg
Ha már Egyesült Államok: ott a mobilszámoknak nem külön körzetszáma van (mint itthon a 20-as, 30-as és 70-es), hanem az adott lakcímhez kötődő előhívó szám. Ami mondjuk nekem történetesen Beverly Hills. Mintha itthon lennének budaörsi, óbudai és pasaréti mobilszámok. S amikor egy olyan embert hívok, akinek a telefonjában nincs még benne a számom, a készüléke nem a számomat jelzi ki, s nem is azt írja ki, hogy ismeretlen szám. Hanem azt, hogy valaki keres Beverly Hillsből. Vajon minden esetben szeretném, ha a hívott fél tudná, hogy hol lakom? A pizzarendelésnél persze szeretném, hisz előbb utóbb úgyis elárulom nekik. De amikor vízvezeték szerelőt keresek? Vagy egy utazási irodát hívok?

Európa régen és ma

 

Európában ahhoz szoktunk, hogy intim szféránk viszonylag nagy, széles és mi kontrolláljuk. A digitális világban sokat szűkült ez a tér. Könnyen kideríthető kiket ismerünk, hova jártunk iskolába, hol lakunk, mennyi bevétele volt cégünknek. Vagy változnunk kell az új időkkel, vagy új módszereket kell tanulnunk digitális identitásunk intim szférájának őrzésére.

 

Mekkora legyen Digitális intim szféránk? 

Erre keressük a választ következő bejegyzésünkben

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalisidentitas.blog.hu/api/trackback/id/tr315063938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása